Dzisiaj jest: 19 kwietnia 2024  /  Imieniny: Adolfa, Tymona          

Agroturystyka Kaszuby - noclegi na wakacje, nad jeziorami, nad morzem


Kuchnia kaszubska

Kaszubskie kulinaria można rozpatrywać z uwagi na uwarunkowania geograficzne Kaszub. Ludowa kuchnia kaszubska jest w zasadzie kuchnią prostą i skromną opartą na produktach dostępnych w danym rejonie. W części nadmorskiej Kaszub dominują potrawy oparte na rybach morskich w szczególności na śledziu, szprotach, flądrze, dorszu i łososiu. W rejonach kaszubskich jezior przeważają specjały oparte na rybach słodkowodnych - węgorzu, sandaczu, okoniu czy szczupaku. W rejonach Borów Tucholskich bogatych w runo leśne dominację zdobyły takie produkty jak grzyby, żurawina czy jagody. W kuchni kaszubskiej znajdziemy również szereg dań z drobiu, a w szczególności z gęsi i kaczek.