Dzisiaj jest: 24 września 2017  /  Imieniny: Gerarda, Teodora, Dory          
Agroturystyka na Kaszubach - Wieś Pomorska Zaprasza

Kuchnia kaszubska

Kaszubskie kulinaria można rozpatrywać z uwagi na uwarunkowania geograficzne Kaszub. Ludowa kuchnia kaszubska jest w zasadzie kuchnią prostą i skromną opartą na produktach dostępnych w danym rejonie. W części nadmorskiej Kaszub dominują potrawy oparte na rybach morskich w szczególności na śledziu, szprotach, flądrze, dorszu i łososiu. W rejonach kaszubskich jezior przeważają specjały oparte na rybach słodkowodnych - węgorzu, sandaczu, okoniu czy szczupaku. W rejonach Borów Tucholskich bogatych w runo leśne dominację zdobyły takie produkty jak grzyby, żurawina czy jagody. W kuchni kaszubskiej znajdziemy również szereg dań z drobiu, a w szczególności z gęsi i kaczek.