Dzisiaj jest: 24 września 2017  /  Imieniny: Gerarda, Teodora, Dory          
Agroturystyka na Kaszubach - Wieś Pomorska Zaprasza

Potrawy kaszubskie

11 październik 2012
Zupa z brukwi to typowe kaszubskie danie nazywana w języku kaszubskim zupą z żeltich wreczi. Wywar gotujemy na mięsie gęsim lub kaczym z dodatkiem włoszczyzny i liści laurowych. Doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Można podawać ją z natką pietruszki lub majerankiem. Zupa która może zaskoczyć swoim smakiem. Podaje się na talerzu z porcją mięsa z kością.
Składniki :

3-4 skrzydła gęsie
6 ziemniaków
brukiew 3 szt
liście laurowe 2 szt
sól i pieprz do smaku
włoszczyzna
natka pietruszki ( do wyboru)


Przygotowanie :
W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy włoszczyznę i skrzydła gęsie (kaczkę). Brukiew obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy od razu do zupy. Nie zapominamy o liściu laurowym. Obrane i pokrojone ziemniaki w kostkę dodajemy do zupy, gdy brukiew jest już prawie miękka. Warto sprawdzić czy nasza gęś lub kaczka się nam zupełnie nie rozgotowały - można miękkie mięso wcześniej wyjąć z wywaru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można podawać z posiekaną natką pietruszki lub wcześniej dodanym majerankiem.
powrót