Dzisiaj jest: 17 września 2019  /  Imieniny: Justyny, Franciszka, Lamberty          

Agroturystyka Kaszuby - noclegi na wakacje, nad jeziorami, nad morzem


Aktualności

31 styczeń 2011
Region pomorski jest wymarzonym miejscem do planowania wypoczynku, niezależnie od pory roku. Uprawianiu turystyki sprzyja ukształtowanie powierzchni, wody powierzchniowe, lasy, świat roślin i zwierząt. W zasięgu ręki dostępne są zatem różne formy turystyki kwalifikowanej: piesza, rowerowa, narciarska, jeździecka, kajakowa itp. Turyści mogą zapoznać się z ukształtowaną przez wieki tradycją, zażyć tabaki, posłuchać gawędziarzy i rozsmakować się w potrawach regionalnej kuchni. Mocną stroną jest także wysoki poziom infrastruktury wsi, plasujący się powyżej średniej krajowej (dobry stan dróg, sieć wodociągowa oraz telefonizacja).
Województwo pomorskie przez długie lata kojarzyło się turystom niemal wyłącznie z biernym wypoczynkiem, czyli z plażowaniem nad brzegiem Morza Bałtyckiego czy Zatoki Puckiej, inne regiony pozostawały w cieniu. Ich zasobność przyrodnicza i kulturowa zaczęła być dostrzegana i podziwiana od rozwoju agroturystyki (pozarolniczej działalności gospodarczej), którą zainicjowali doradcy Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w latach 90-tych.

Pomysł na rozwój małego rodzinnego biznesu okazał się strzałem w przysłowiową "dziesiątkę". Agroturystyka jest wypoczynkiem u rolników w gospodarstwach rolnych, chociaż często jest mylona z jej siostrzaną formą - turystyką wiejską, która oznacza świadczenie usług turystycznych i rekreacyjnych na wsi w dowolnych formach i przez dowolne podmioty gospodarcze.

Korzyści ekonomiczne z turystyki wiejskiej w tym agroturystyki łączą się przeważnie ze stymulacją rozwoju gospodarstw rolnych poprzez dostarczanie im dodatkowych dochodów, przez co staje się ona pośrednim źródłem dochodów dla gmin, a to oznacza rozwój regionu. Napływ turystów natomiast zależny jest m. in. od rozwoju infrastruktury na danym terenie, a to z kolei staje się opłacalne dla obu zainteresowanych stron.

W turystyce wiejskiej szczególne znaczenie mają usługi towarzyszące, które nieustannie się rozwijają, ku zadowoleniu turystów. Należy podkreślić, że wypoczynek w gospodarstwach rolnych jest zakupem usługi u rolnika, zaś jego rolą jest sprostanie tym wymogom, w odniesieniu do innych usług typu: serwowanie posiłków domowych, przejażdżki bryczką lub konne, wynajem sprzętu pływającego, rowerów, wspólne biesiadowanie, itp.

Atuty regionu doskonale wykorzystali w swojej ofercie rolnicy i mieszkańcy wsi. Nie dziwi zatem, że usługi w zakresie turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki świadczy ponad 1800 gospodarstw domowych oraz kilkanaście gospodarstw ekologicznych. W obecnej dobie agroturystyka jest już powszechnie znaną formą wypoczynku, ze względu na promowanie zdrowego trybu życia, w rozumieniu bezpośredniego obcowania człowieka z przyrodą i zwierzętami, posiłkami domowymi opartymi na bazie produktów z gospodarstwa rolnego i czynnym wypoczynkiem.

Obecnie turystyka wiejska, w tym agroturystyka, wymaga już nowoczesnej formuły, zapewniającej właściwych warunków recepcji, bezpieczeństwa i szerokiego wachlarza usług. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego wymaga od właścicieli profesjonalnej wiedzy, zarówno z zakresu małego biznesu, tzn. w jaki sposób przygotować produkt turystyczny do sprzedaży, do kogo skierować ofertę, jak kalkulować koszty, jak prowadzić marketing, a takze obsługi gości z wyżywieniem włącznie.

Specyficzna wiedza przekazywana cyklicznie przez doradców na kursach, szkoleniach czy konferencjach od 18 lat przekłada się bezpośrednio na poziom świadczonych usług przez profesjonalnie przygotowaną grupę kwaterodawców. Gościnni gospodarze traktują turystów jak zaproszonych przez siebie gości, zgodnie z maksymą: "Jak gospodarz gościnny, to i ściany się rozszerzają". Wspólny posiłek przy rodzinnym stole jest sposobem pewnej konfrontacji z inną kulturą, ale przede wszystkim jest promocją własnych umiejętności, tradycji i kultury. Towarzyski poczęstunek przy kawie i domowym wypieku, tzw. "gratis" jest formą stosowaną niemal powszechnie. Kultura osobista, uśmiech, cierpliwość i wrażliwość – to atuty naszych gospodarzy. Nie dziwi zatem, że znaczna grupa kwaterodawców nawiązała ze swoimi stałymi gośćmi kontakty przyjacielskie również poza sezonem, informując ich o dokonanych inwestycjach czy ważnych wydarzeniach rodzinnych. Dobry marketing, przystępne ceny (za nocleg kształtuje się od 25 zł) i usługi towarzyszące warunkują stały napływ turystów. Domowa atmosfera, profesjonalna obsługa, odpowiednie wyposażenie obiektów, dostępność usług dodatkowych i atrakcyjna lokalizacja sprawia, że w okresie letnim trudno znaleźć miejsce w wybranym obiekcie. Usługi noclegowe świadczone są w budynkach mieszkalnych właścicieli lub w mieszkaniach wakacyjnych, w sezonie letnim do dyspozycji są równieŜ pola namiotowe i domki kempingowe. Do dyspozycji turystów przygotowano pokoje gościnne dla 1-4 osób i co ważne, coraz częściej z komfortowymi warunkami sanitarnymi.

Wypoczynek w gospodarstwach agroturystycznych w naszym województwie dostosowany jest do potrzeb szerokiego grona odbiorców – dla rodzin z dziećmi, seniorów, wędkarzy, grzybiarzy, miłośników jazdy konnej i miłośników przyrody. Szkoda, Ŝe tylko nieliczni właściciele obiektów skierowali ofertę do osób niepełnosprawnych, bez barier architektonicznych.

Wyjeżdżając na upragnione wakacje warto skosztować pomorskich specjałów kuchni regionalnej, opartej na produkcie tradycyjnym. Tradycyjnym, tzn. takim, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (bez chemii i dodatków smakowych, według receptur naszych babć). Producenci tych szczególnych wyrobów zatroszczyli się o umieszczenie ich na Liście Produktów Tradycyjnych, która regulowana jest odpowiednią ustawą. Konsument powinien wiedzieć, że podstawą rejestracji jest tradycja wytwarzania i szczególna, niepowtarzalna jakość związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, metodami produkcji i sposobami przetwarzania czy dojrzewania żywności, które gwarantują wysoką jakość otrzymanego produktu. W każdym regionie naszego województwa turysta ma możliwość zdegustowania potraw i produktów najwyższej jakości, począwszy od chleba przez swojskie szynki i wyroby wędliniarskie, po ciasta i ciasteczka włącznie. Z produktem tradycyjnym nierozerwalnie łączy się produkt spożywczy nagrodzony statuetką "Perłą" w krajowym konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów". Do tej pory taki żywnościowy Oskar w kategorii produkt otrzymało 9 produktów: okrasa z gęsiny, salceson czarny ozorowy, mus truskawkowy, młodzowy kuch z kruszonką, kaczka pomorska, masło ekstra kociewskie, żurawina mermecka, borowiki marynowane, śledź po kaszubsku, gruszka gdańska "Gdańczónka" i metka mojuszewska. Wymienione smakołyki serwowane są turystom wypoczywającym w gospodarstwach agroturystycznych położonych na Kaszubach, Kociewiu i w regionie nadmorskim (dla zainteresowanych służymy podpowiedzią). Gospodarstwa, które nie oferują wyżywienia, zapewniają swoim gościom samodzielną kuchnię z pełnym wyposażeniem, a na życzenie dostarczają produkty wiejskie.

Jest jeszcze jeden ważny aspekt – czystość i ład wokół posesji, a tak naprawdę w całej wsi, bo przecież dla turystów ważne jest pierwsze wrażenie. W tej kwestii niewątpliwie pomógł konkurs "Piękna wieś", organizowany od kilkunastu lat przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku, a także konkurs "Na najlepsze gospodarstwo agroturystyczne” organizowany przez Samorząd Województwa Pomorskiego. Zaletą konkursów jest mobilizacja o dbałość w podniesieniu ogólnej estetyki obejść, upiększanie otoczenia zielenią i kwiatami, a dodatkowym bonusem są nagrody finansowe ufundowane przez Marszałka Województwa Pomorskiego i sponsorów.

Przy wyborze oferty proponuję zainteresowanym korzystać z kwater sprawdzonych, tzn. skupionych w lokalnych stowarzyszeniach agroturystycznych, bo tylko takie dają gwarancję spokojnego i bezpiecznego wypoczynku. Stowarzyszenia biorą odpowiedzialność za swoich członków, sprawując nad nimi pełną kontrolę. Wybierając ofertę przypadkową turystę może czekać rozczarowanie (to niemal jak zakup samochodu w internecie – karoseria owszem ładna, ale silnik do wymiany). Jest to ważny element w przypadku pojawiających się problemów i roszczeń. A kiedy już się pojawią, warto wiedzieć, że między klientem, a kwaterodawcą na wsi zastosowanie ma Kodeks Cywilny. Wyrażam jednak głębokie przekonanie, że jego znajomość nie będzie potrzebna żadnej ze stron.

Liczba obiektów turystyki wiejskiej w województwie pomorskimw latach 1992-2010

Liczba obiektów turystyki wiejskiej, w tym agroturystycznych na dzień 31.12.2010 r. wynosi 1804, nie wszystkie jednak wpisane są do ewidencji obiektów w gminie, nie wszystkie też skupione są w lokalnych stowarzyszeniach. Największa liczba obiektów zlokalizowana jest w powiatach: puckim, kartuskim, kościerskim, bytowskim, słupskim, wejherowskim, chojnickim i nowodworskim, co niewątpliwie ma bezpośredni związek z atrakcyjnością położenia.

Opracowała: Barbra Ditrich
Źródło: www.podr.pl
powrót